Ta et år på folkehøgskole neste år?

Etter videregående gikk jeg et år på folkehøgskole. Det er et år jeg absolutt ikke angrer på at jeg tok.

Gjennom året på folkehøgskole skaper du minner for livet!

Jeg gikk på Bømlo Folkehøgskule, på kysten midt mellom Bergen og Stavanger. Linja jeg gikk var selvfølgelig «Musikal og Teater».

Kevin og Dina

Her kommer litt informasjon om linja, hentet fra bomlo.fhs.no

Musikal- og teaterlinja er for deg som ønsker å bruke et år på å fordype deg i den fasinerende og utfordrende musikal- og teaterverdenen. Du får utvikle deg som menneske og skuespiller og vi fokuserer på å etablere gode relasjoner, som er en forutsetning både for personlig vekst og for godt ensemblearbeid.

Emner vi jobber med er: Monologlære/tekstarbeid, musikalhistorie, improvisasjon, vokalteknikk, sangpresentasjon, produksjon og dans.

På musikal og teaterlinja jobber vi mot to forestillinger, en forestilling på høsten og en hovedforestilling på våren. Høstforestillingen blir satt sammen av det repertoaret vi opparbeider oss gjennom høstsemesteret, og kan bestå av både monologer, dialoger, sang og musikalnummer. Vårforestillinga er en større forestilling der vi setter opp en stor musikkteaterforestilling eller en musikal.

HØSTSEMESTERET

I august kommer vi til å starte med å bli godt kjent med hverandre og faget. Kreativt arbeid krever at vi bruker, og deler, det som er oss selv – både for det skapende arbeidet, og for at vi skal trives og vokse som menneske. Et godt klassemiljø gir et godt arbeidsmiljø! Teaterøvelser, sang, dans og improvisasjon – å kaste seg i det – blir særlig viktig de første ukene. Vi skal ha mye moro når vi jobber med linjefag!

Vi jobber med grunntrening i sang, dans og teater gjennom ulike teknikkøvelser og mye praktisk arbeid. I sang vil du kunne lære mer om støtte og pust, oppvarming stemmen og å synge i ulike sjangre og karakterer. Hvordan få mer kraft i stemmen, hvordan unngår jeg å bli sliten og hes i stemmen.

Etter hvert skal vi jobbe mer med tekstforståelse, uttrykk og tolkning. Noen av emnene vi skal ha om i teater er: Monologlære/tekstarbeid, karakterarbeid, dramaturgi, improvisasjon og produksjon. I dans vil vi jobbe med jazz-teknikken og dens sub-stiler, som lyrisk jazz, street-jazz, contemporary-jazz, funk osv.., samt jobbe med grunnleggende teknikk som kommer fra klassisk dans.

Alt dette arbeidet leder fram til forestillinga vi skal ha mot slutten av første termin, en konsert/ forestilling med utdrag fra ulike musikaler eller teaterstykke som vi vil presentere for resten av skolen.

LINJETUR TIL NEW YORK

I november drar vi på to ukers linjetur til New York. Vi har «basen» vår på Manhattan, den største av New York Citys 5 bydeler. Vi skal selvfølgelig gjøre som alle turister; å komme oss på toppen av Empire State Building og den kjente Chrysler Building, få sett Frihetsgudinnen og hilse på duene i den enorme Central Park. Kanskje legger vi inn et besøk på Guggenheimmuseet også.

Vi skal også utforske flere av New Yorks bydeler, vandre sammen rundt og bli kjent med denne spennende smeltedigelen. Men viktigst av alt for oss… BROADWAY!

Vi skal se minst fem musikaler. Eksakt hva det blir, kommer an på hva som går og hva vi har lyst til å se. Vi kan velge i et utvalg på over 40 forestillinger av musikal og teater. I tillegg finnes det et enormt antall forestillinger Off-Broadway

Linjeturen koster ca kr 17 000,- inkludert reise, opphold, noen måltider og musikaler.

 

VÅRSEMESTERET

På våren setter vi opp en større forestilling, som kan være enten en stor musikkteater-produksjon eller en musikal. Vi kommer til å jobbe aktivt med denne forestillingen bade før og etter jul. Her vil vi i fellesskap stå for produksjonen, og i tillegg til åpne forestillinger for et teaterinteressert lokalsamfunn er også foreldre, venner og andre interesserte hjertelig velkommen til å komme for å se!

Tidligere år har vi satt opp bl.a. forestillingene «The Rocky Horror Show», “Disneykiller”, “Heksene” «A Chorus Line», «Du er toppen Charlie Brown», «Tolvskillingsoperaen», «Into the woods» «Rent» og “Cabaret.”

På Musikal- og teaterlinja lærer du å jobbe med hele prosessen – fra produksjonsstart til teppefall. Scenografi, kostymer, sminke, lyd og lysdesign. Og ikke minst: sang, dans og selve spillet.

Dere elever er – med erfarne og dyktige veiledere og lærere i ryggen – skuespillere, dansere, scenografer, kulissemakere, kostymeansvarlige, inspisienter, lys/lyd-designere og produksjonsansvarlige. Er du spesielt interessert, kan du også få ansvar innen regi.

Det blir mye øving og hardt arbeid, det er mye som skal klaffe, og det er fantastisk når det gjør nettopp det.

Det er et stort teater- og musikalmiljø på Bømlo, og særlig kjent er musikalene i Moster Amfi som blir satt opp utendørs på sommertid. I løpet av året kommer vi derfor til å dra veksel på kompetansen i Bømlo Teater (Bømlo Musikallaug), som blant annet har satt opp Jesus Christ Superstar, Les Misérables, Chess, Miss Saigon og skal sommeren 2014 gjøre West Side Story. Flere tidligere elever ved Bømlo Folkehøgskule har stått på scenen i Moster Amfi!

Er det noe du ønsker å spørre om, er det veldig hyggelig om du tar kontakt med linjelærer.

Bømlo FHS